Българските институции потънаха в пълно мълчание за българската връзка по случая със затворената

...
Българските институции потънаха в пълно мълчание за българската връзка по случая със затворената
Коментари Харесай

Пълно мълчание за връзката на Цветелина Бориславова със затворената австрийска банка

Българските институции потънаха в пълно мълчание за българската връзка по случая със затворената австрийска банка Euram Bank. Тя прекрати активността си миналия вторник, след като Службата за контрол над финансовия пазар на Австрия (FMA) я упрекна в нарушение на законовите разпореждания за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма. Оказа се, че " една от най-богатите българки " е акционер в Euram Bank, а през годините разнообразни българи са работили там на мениджърски позиции в частното банкиране. Разкритията не предизвикаха никаква реакция от нито една българска институция в миг, когато България се надява да бъде извадена от сивия лист за пране на пари на FATF.
Българската връзка със случая Euram Bank идва от това, че според разследване на австрийското сп. " Profil "  (в България първо представено от КлубZ, б. р.) един от 12-те акционери в банката, с 9.9% от капитала, е Цветелина Бориславова. Информацията бе доказана пред Mediapool от два самостоятелни източника. От офиса на Цветелина Бориславова, която у нас е началник на надзора, както и измежду действителните притежатели на Българско-американската кредитна банка (БАКБ), не дадоха отговор на въпросите на Mediapool.
Euram, която се популяризира като предлагаща " изобретателни финансови решения ", не афишира имената на акционерите в годишните си доклади, а множеството от тях имат дял под 9.9%, евентуално с цел да избегнат регулаторните условия за наложително утвърждение над прага от 10%, показва австрийският в. " Дер Щандард ".
Според осведомени източници, с които Mediapool беседва, австрийският финансов контрол е контактувал по случая с дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС, а БНБ е имала връзка с европейските банкови управляващи. Въпреки това нито една българска институция досега не е коментирала случая, а Българска народна банка безмълвно отхвърли да отговори на въпросите на Mediapool. От пресофиса на Европейската централна банка (ЕЦБ) пък споделиха, че не разясняват самостоятелно банки и че Euram Bank не е под техния пряк контрол.
Българска връзка има и по линия на работилите през годините на мениджърски позиции в частното банкиране на Euram българи (лица, свързани с България). От архивна информация от уеб страницата на банката, която към днешна дата към този момент е изтрита, се вижда, че в отдела за частно банкиране на Euram към 2024 година е работила българка на име Вл. Георгиева. В него има също немски и съветски жители, което е допустимо да кореспондира с националността на обслужваните клиенти. В по-далечното минало пък в банката е работила Б. Линдингер (сега със заменена фамилия).
В български медии се появиха съмнения за връзка на настоящето следствие на австрийския финансов контрол с разкритията отпреди години към покупко-продажби на компании от орбитата на наказания за пране на пари Евелин Банев - Брендо, минавали през Euram Bank. Такава връзка на настоящето следствие обаче няма, твърди източник на Mediapool. По време на следствията и правосъдните процеси против Брендо преди повече от 10 години на бял свят (например в поредица от изявления на в. " Капитал ", б. р.) излязоха елементи към банковите му интервенции, в които се загатва Euram Bank. 
В същото време в понеделник " Дер Щандард " заяви, че австрийската Федерална престъпна работа ще ревизира всички клиенти с обезпечени депозити в Euram Bank. Очаква се схемата за гарантиране на депозитите да изплати 36 млн. евро на 750 клиенти, само че 326 от тях са обвинени в пране на пари. Затова заплащането ще стане след инспекция на звеното за финансово разузнаване, въпреки че съгласно европейското законодателство обезпечените депозити се изплащат в най-кратки периоди - след 7 дни. 
Euram Bank (European American Investmentbank AG) е дребна австрийска банка, която от основаването си през 1999 година до момента е предложила услуги най-вече на милионери и фамилни компании, в това число на немски, съветски и български език. Според осведомени всекидневно в работата на частните банкери, в допълнение към финансовите услуги, влиза в допълнение обслужване на по-богатите клиенти - от посрещане на летището до обезпечаване на частни занимания като визити на яхти, концерти и други
Банката е управлявала активи на обща стойност 1.2 милиарда евро през 2021 година, а личните ѝ активи са в размер на 720.6 милиона евро. Основен фокус на активността на Euram Bank са покупко-продажбите с недвижими парцели.
FMA я санкционира заради пропуски в процедурите за попречване на пране на пари, като забрани новите интервенции на банката. Втората причина е, че е открита нужда от големи обезценки в кредитния портфейл на банката, произлизаща от практиките ѝ по разпределяне на заеми през последните години.
През август FMA е назначила админ на кредитната институция, защото тя не е изготвила годишните си финансови доклади, а инспекторът KPMG не e издал мнение по показаните по-късно доклади, защото са липсвали значими документи.
Австрийската организация за обезпечаване на депозитите (ESA) към този момент разгласи, че подсигурява изплащането на 36 милиона евро от общо 277 милиона евро депозити, държани в Euram Bank.
Решението за очистване на банката бе взето от акционерите, откакто те не съумяха да изпълнят нареждането за увеличение на капитала ѝ с 25 млн. евро.
Санкцията бе част от поредност от ограничения, които австрийският контролен орган предприе против банката. От началото на годината Euram Bank няма право да подписва нови покупко-продажби, само че по този въпрос би трябвало да се произнесе дефинитивно Федералният административен съд.
Банката отхвърля изказванията на надзора, че не ползва положителни механизми за попречване на прането на пари и че не е правила разбор на риска.
Финансовият контрол не утвърждава и структурата на собствеността на Euram Bank: девет от дванадесетте акционери имат по по-малко от 10% от акциите му, други двама държат доста по-малко, а единствено един акционер има над 10%. По неофициална информация множеството от акционерите настояват, че не са знаели в елементи какво се е случвало на оперативно равнище в банката. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР